De zzp’er is niet zielig, maar bezield. Ik heb met honderden zzp’ers gesproken, en wat opvalt, is hun enthousiasme voor hun vak, schrijft Josje Damsma.

Toegegeven, honderdduizenden zzp’ers zijn de schijnzelfstandigheid in gedreven, maar de meerderheid van de zzp’ers in Nederland is nog steeds gewoon bewust zelfstandig ondernemer. Hij of zij is naar de plaatselijke Kamer van Koophandel gestapt met een ondernemingsplan onder de arm, om zijn eigen talent in de markt te zetten.

Sommigen kozen ervoor om hetzelfde beroep dat ze eerst in loondienst uitoefenden, nu zelfstandig uit te voeren. Zoals de taaldocent Spaans die leerlingen nu taallessen op maat aanbiedt, of kunsthistoricus die zelfstandig rondleiding geeft in musea. Anderen vonden een nieuwe roeping, zij maakten van hun hobby hun beroep, of vonden een niche: de vogelaar die nu vogeltours aanbiedt door de stad; of de horecatijger die nu ’s ochtends persoonlijke ontbijtjes langs komt brengen.

Zzp’er gemotiveerder

De zzp’er werkt vaak met plezier. Omdat zzp’ers bewust voor hun ondernemerschap hebben gekozen, is hun motivatie hoog. Gemiddeld is de zzp’er veel gemotiveerder aan het werk dan mensen in vast dienstverband: uit onderzoek van De Nationale DenkTank 2011 blijkt dat zzp’ers zichzelf een 8,5 geven, terwijl vaste werknemers bij een 7,5 –ook niet slecht- blijven steken. De werknemer van de toekomst wil helemaal niet vastroesten in een baan, maar zich blijven ontwikkelen en van baan of opdracht kunnen wisselen.

Zzp’er: gedroomde arbeider

De zzp’er is de gedroomde ‘arbeider’ van de toekomst. Niet alleen voor de zzp’er zelf, die met meer plezier aan de slag gaat, maar ook voor de bedrijven en organisaties die van hun diensten gebruik maken. De steeds sneller veranderende arbeidsmarkt vraagt om snellere aanpassingen van bedrijven, projecten en teams. Daarom is het prettig als de mensen die voor het bedrijf werken ervaring op hebben gedaan bij verschillende organisaties. Hun netwerk gaat verder dan alleen het eigen bedrijf, en per project kan het juiste team worden samengesteld. Bedrijven en organisaties kunnen zo sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Zpp'er: gedroomde ambtenaar

Ook voor de overheid kan de zzp’er een zegen zijn. De bezuinigingen dwingen overheidsorganisaties de laatste jaren steeds meer diensten af te stoten, en hun werknemersbestand te laten krimpen. De bezuinigingen op vaste arbeidskrachten zorgen ervoor dat overheden voormalig werknemers het zzp’erschap induwen.

Je kunt deze ontwikkeling ook op een meer positieve manier bekijken. Een bijkomend voordeel van deze toegenomen flexibiliteit is dat de ambtenaar van de toekomst met en in verschillende organisaties heeft gewerkt, en zo meer kennis heeft van ‘het veld’. Als een ICT-medewerker bij een ministerie ook bij commerciële partijen heeft gewerkt, neemt hij de opgedane kennis ook terug mee naar z’n ambtenarenstoel.

Zzp'er creëert werkgelegenheid

De zzp’er zorgt voor meer werk. De zelfstandig ondernemer neemt niet alleen verantwoordelijkheid voor zijn eigen werkgelegenheid, hij creëert ook werkgelegenheid voor zelfstandigen en bedrijven om hem heen.

Uit onderzoek van de SER uit 2010 blijkt dat zelfstandigen op verschillende manieren werk genereren. De zelfstandige heeft voor z’n eigen zaak altijd anderen nodig: een drukkerij voor z’n visitekaartjes, een designer voor z’n logo, een zzp-verzamelplek om te werken, koffietentjes voor afspraken, etc. Zo zorgt de zzp’er voor een opwaartse spiraal van werkgelegenheid. Bovendien kunnen zelfstandig ondernemers zonder personeel ook doorgroeien naar het werkgeverschap en lokaal werkgelegenheid bieden.

Een zzp’er past ook eigenlijk prima in de plannen van het kabinet voor de Nederlandse samenleving. In het regeerakkoord staat het helder verwoord op pagina 1: 'Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is voor onze samenleving en onze burgers om ruimte te maken voor initiatief en ondernemerschap.' Dat is precies wat zzp'ers doen.

Josje Damsma is oprichter van JO Cadeau – geef een freelancer cadeau. JO Cadeau is een sociale onderneming en community van freelancers. Tijdens de Freelancer Of The Year verkiezing schrijft ze columns voor Z24. Bekijk hier de actuele stand van de FOTY-verkiezing. Ook meedoen? Schrijf je in en maak kans op het prijzenpakket ter waarde van 50 duizend euro. (Z24 is mediapartner van de FOTY-verkiezing) 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl